Javno dostopni defibrilatorji

Še nekaj let nazaj smo bili v javnosti vajeni videvati le gasilne aparate in hidrante, medtem ko imamo zdaj ponekod na voljo tudi druge pripomočke za posredovanje v sili. Posebej vzpodbudna je namestitev javno dostopnih defibrilatorjev, ki pomagajo v primeru srčnega zastoja. Gre za učinkovito pomoč, ki pa mora biti vedno pri roki, saj je ključnega pomena hiter odziv že v prvih minutah po zastoju.

Žal pa je za AED defibrilator cena relativno visoka, za nakup pa je težko dobiti kakšna dodatna sredstva, zato gre le za prostovoljno odločitev in investicijo posameznega kupca. Sam AED stane nekaj sto evrov, verjetno kar okoli tisoč za celovit komplet opreme, medtem ko moramo upoštevati še to, da za AED defibrilator cena ne vključuje nekaterih dodatnih stroškov, na primer namestitve in usposabljanja za uporabo. Ravno zato javno dostopnih naprav ni dovolj, da bi omogočale uspešno posredovanje v vseh primerih. Je pa stanje na obljudenih javnih mestih precej vzpodbudno, saj se za nakup AED odločajo mnoge občine, društva, podjetja, šole in drugi kupci. Defibrilator je le v nekaterih primerih zakonsko predpisan, zato gre večinoma za prostovoljen nakup, s tem pa je tudi za AED defibrilator cena na strani kupca.

Poleg samega nakupa pa je pomembno še to, da so defibrilatorji tudi res javno dostopni. Ne samo, da dostop do njih ni oviran, temveč tudi, da so jasno označeni. Tako jih ne bo treba iskati v primeru srčnega zastoja, ki seveda ne dopušča časa za tovrstne skrivalnice. Defibrilatorji so označeni z različnimi simboli, običajno z zeleno nalepko, na kateri prepoznamo srce s strelo in križem, pogosto pa je dopisan tudi naziv AED. Naprave najdemo na različnih javnih mestih, na voljo pa so tudi zemljevidi, ki prikazujejo lokacije javno dostopnih defibrilatorjev, pomagamo pa si lahko celo z mobilno aplikacijo, ki nas vodi do najbližje naprave.