Servis viličarja za brezhibno delovanje

Viličar je ključni kos opreme na mnogih delovnih mestih, zato mora biti stalno v pripravljenosti, svoje delo pa mora opravljati zanesljivo in brezhibno. Vsaka okvara lahko povzroči zastoj delovnega procesa in tudi večje težave, zato je pametno za viličar dobro skrbeti. V poštev pridejo razna vzdrževalna opravila in reden servis – ne pozabimo, da gre za napredne delovne stroje, ki so vsakodnevno izpostavljeni večjim obremenitvam, zato lahko hitro pride do kakšnih nevšečnosti.

Pomembno je, da je servis viličarja opravljen celovito in strokovno. Nekateri viličarji so dokaj enostavni, paletni viličar ima lahko na primer le eno nalogo in se vedno uporablja na isti način, enako velja za ročne paletne vozičke in podobne naprave. A vseeno je mehanizem viličarja kompleksen in zahteva strokovno obravnavo. Verjetno paletni viličar temelji na sorodnih avtomobilskih sistemih in ima nekatere primerljive komponente , a zmotno bi bilo zato misliti, da lahko viličar obravnavamo enako kot avto. Tudi ista olja in drug potrošni material ne pridejo v poštev! Servis viličarja je treba zaupati usposobljenim in zanesljivim serviserjem, ki bodo svoje delo res opravili tako, kot je treba. Le tako si lahko obetamo brezhibno delovanje vozila in kar se da dolgo življenjsko dobo, s tem pa tudi najboljši možen izkoristek investicije. Servis seveda ni zastonj, tudi vzdrževanje nekaj stane, a na dolgi rok se ti stroški lepo razporedijo in so gotovo upravičeni z dolgo življenjsko dobo vozila.

Potrebe po vzdrževanju in servisiranju so različne, odvisne od viličarja in vrste uporabe. Enostaven paletni viličar za prestavljanje standardnih palet verjetno ne bo tako obremenjen kot teleskopski viličar na terenu, tudi sami mehanizmi so lahko različni in ne zahtevajo istega vzdrževanja. Izstopajo recimo sodobni električni viličarji, ki jih je bistveno lažje vzdrževati in servisirati, medtem ko je lahko servis viličarja zelo pogost za dizelske viličarje.