Sodobno radiatorsko ogrevanje

Radiatorji predstavljajo priljubljeno izbiro, pravzaprav so kar privzeta možnost za mnoge stanovalce, ki se odločajo za oblikovanje domačega ogrevalnega sistema. Seveda pa so na voljo mnoge različice, tudi nekatere sodobne izvedbe, ki se v svojih lastnostih lahko precej razlikujejo. Tako ni mogoče reči, ali so radiatorji boljši ali slabši od alternativ, saj je vse odvisno od dejavnikov, ki s samimi radiatorji morda niti nimajo veliko veze.

Sodobno radiatorsko ogrevanje izkorišča zelo varčne energijske vire, ki ponujajo izjemen izkoristek, s tem pa dolgoročno učinkovitost in nizke stroške pri rednem ogrevanju. To so običajno toplotne črpalke pri toplovodnem ogrevanju, v tem primeru mora biti primerna tudi vodovodna instalacija, na voljo pa so tudi električne rešitve. Radiatorji sicer niso najboljša možnost pri električnem ogrevanju, prednjačijo IR paneli in sistemi talnega ogrevanja, a vseeno ima ta sistem nekaj prednosti, predvsem enostavnejšo in cenejšo vgradnjo ter lažje vzdrževanje kot vodovodna instalacija. Seveda pa se toplotne črpalke na dolgi rok izkažejo z zanesljivim delovanjem in minimalnimi stroški, po nekaj letih s prihranki že presežejo električne sisteme.

Električno radiatorsko ogrevanje je velik plus v prostorih, ki jih ni treba redno ogrevati, predvsem v manjših prostorih, recimo kopalnicah. Tam je treba zagotoviti hitro ogrevanje in takojšnjo odzivnost, pri čemer ponuja električno omrežje bistveno boljše rezultate kot vodovodna instalacija. Poleg tega je možno takšne radiatorje učinkovito upravljati in jih lahko močno prilagodimo svojim potrebam in željam.

Ne glede na to, kako radiatorje oskrbujemo z energijo, pa bo treba sprejeti nekaj skupnih značilnosti, ki se lahko v nekaterih primerih izkažejo tudi za pomanjkljivosti. Radiatorsko ogrevanje velja za precej neenakomerno in potrebuje višje temperature za prijeten občutek v ogrevanem prostoru, poleg tega ustvari nepredvidljivo kroženje zraka in dvigovanje prahu. Radiatorji zavzamejo tudi nekaj dragocenega prostora, zato so predvsem v manjših prostorih nekoliko nerodni za uporabo.